ژاکت سرویس ژاکت سرویس
هر آنچه باید برای تبدیل شدن به یک فریلنسر موفق بدانید

هر آنچه باید برای تبدیل شدن به یک فریلنسر موفق بدانید

آیا می دانستید که در حال حاضر بیش از یک میلیارد فریلنسر در سرتاسر دنیا وجود دارد؟ بله، این یک واقعیت جالب است. جالب تر آن که این رقم طی 5 سال آینده حدوداً 65% افزایش خواهد یافت! اگر این اعداد شما را هم به وجود می آورند تا مسیر فریلنسینگ را شروع کنید، باید بدانید که این مسیر جذاب، فراز و نشیب هایی هم دارد. اما نگران نباشید! ما اینجا هستیم تا هرآنچه که برای موفقیت در این مسیر لازم است بدانید را با شما به در میان بگذاریم. پس همراه ما باشید و این راهنما را برای تبدیل شدن به یک فریلنسر موفق بررسی کنید.

3 گام مهم، قبل از شروع فریلنسینگ

اگر واقعاً می خواهید یک فریلنسر موفق باشید، باید همه قدم های خود را از همان ابتدا و حتی قبل از شروع این مسیر، با احتیاط بردارید. اولین قدم این است که مطمئن شوید دید درستی نسبت به زندگی و کار یک فریلنسر دارید. بنابراین قبل از آن که تصمیم قطعی خود را برای شروع فریلنسینگ بگیرید، 3 مورد زیر را مد نظر قرار دهید.

گام اول: “چرا”ها را از خود بپرسید

قبل از شروع هر کاری، بهتر است سؤالاتی را از خود بپرسید. با این کار وقتی در آینده به سختی های مسیر بر می خورید، به این پاسخ های خود فکر می کنید و انگیزه ای دوباره پیدا می کنید. در واقع پاسخ “چرا”هایی که از خود می پرسید، می توانند مثل یک چراغ راهنما عمل کنند. پس از خود بپرسید چرا می خواهم فریلنسر شوم؟ و چرا فریلنسری را به کارمندی ترجیح می دهم؟

گام دوم: برای خودتان یک جدول زمانی واقع بینانه تعیین کنید

“برنامه ریزی” کلید اصلی تبدیل شدن به یک فریلنسر موفق است. در واقع اگر در برنامه ریزی خوب نباشید، شاید بهتر باشد به مسیر دیگری غیر از فریلنسینگ فکر کنید. در واقع اهمیت برنامه داشتن در فریلنسری به اندازه ای است که حتی قبل از شروع این مسیر هم باید برای یک سری کلیات برنامه داشته باشید. فراموش نکنید که ممکن است در آینده برنامه هایتان تغییر کنند؛ اما اصلاً اشکالی ندارد. بلکه چیزی که مهم است این است که بتوانید کلیتی را از مسیر پیش روی خود ترسیم کنید.

پس کاغذ و قلم بردارید و هر یک از موارد زیر را تعیین کنید:

حوزه های کاری:

اول این را تعیین کنید که دقیقاً قرار است در چه حوزه هایی به فریلنسینگ بپردازید؟

تعیین مهلت پیدا کردن اولین مشتری:

 بسیاری از فریلنسرها، در مرحله برنامه ریزی و شروع فریلنسینگ گرفتار می شوند. به همین دلیل هم باید یک مهلت را تعیین کنید و به خودتان قول بدهید که قبل از آن تاریخ، همه برنامه ریزی ها و کارهای مقدماتی را انجام خواهید دید. سپس از آن مهلت به بعد، باید به دنبال مشتریان واقعی خود باشید.

مهلت ترک کردن شغل قبلی:

 اگر به عنوان یک کارمند مشغول به کارید و می خواهید این کار را رها کرده و به سراغ فریلنسری بروید، باز هم باید برای خود یک مهلت زمانی تعیین کنید. در غیر این صورت احتمالاً سال ها در مرحله ترک کردن زندگی کارمندی گیر خواهید افتاد. این که کنار گذاشتن شغل قبلی چه قدر زمان می برد کاملاً متغیر است. اما اکثر فریلنسرها معمولاً در کمتر از 3 ماه می توانند خود را از کارمندی جدا کنند.

البته دقت کنید که اصلاً اجباری نیست که شغل قبلی خود را قبل از پیدا کردن مشتریان واقعی رها کنید؛ بلکه می توانید بعد پیدا کردن پروژه های اول، از زندگی کارمندی به طور کامل دل بکنید. اما در هر صورت یک بازه زمانی حدودی را برای این کار تعیین کنید. یا مثلاً مشخص کنید که بعد از گرفتن دومین پروژه، از کارمندی خداحافظی خواهید کرد. به طور کلی نباید این تبدیلِ از کارمندی به فریلنسری را به دست زمان بسپرید.

گام سوم: حساب و کتاب های مالی را انجام دهید

در مورد همه فریلنسرهای دنیا یک واقعیت وجود دارد و آن این که درآمد اکثر فریلنسرها، از کارمندان بیشتر است. اما در صورتی به این سطح درآمد خواهید رسید که بتوانید به یک فریلنسر موفق تبدیل شوید. بنابراین این احتمال هم وجود دارد که در بعضی از بازه های زمانی از لحاظ مالی در مضیقه قرار بگیرید. پس چه بهتر که قبل از شروع مسیر، برای امور مالی خود حساب و کتاب داشته باشید.

در این حساب و کتاب ها، مقدار پولی که برای هر یک از سه سطح زیر نیاز دارید را تعیین کنید:

1.هزینه های ضروری و پایه ای:

این پول شامل هزینه اجاره، غذا، بیمه، قبوض آب و برق و … ، اقساط وام و همه خرج های ضروری است.

2.هزینه هایی که برای زندگی راحت لازم است:

 این پول شامل هزینه های اضافه مثل تفریح، مسافرت و … است.

3.هزینه ای که برای پیشرفت لازم دارید:

این پول شامل هزینه هایی است که برای ارتقای کار یا زندگی خود نیاز دارید؛ مثل خریدن تجهیزات بیشتر، خرید ماشین بهتر و … .

حالا که این هزینه ها را مشخص کردید، باید قبل از ترک کردن کار قبلی، هزینه های ضروری و پایه خود را تأمین کنید. در واقع این دسته از هزینه ها، قابل ریسک نیستند. اگر خیالتان از بابت این هزینه های ضروری راحت باشد، نگرانی بسیار کمتری بابت پیدا کردن مشتری های اول خود خواهید داشت.

البته دقت کنید که وقتی قرار است به صورت فریلنسری کار کنید، هزینه های تجهیزات ضروری نیز به عهده خودتان است. پس هزینه این لوازم را هم باید جزو هزینه های ضروری حساب کنید. برای مثال اگر بخواهید یک طراح سایت فریلنسر باشد، برای شروع کار خود به یک سیستم مثل لپ تاپ نیاز دارید.

از طرف دیگر وقتی تصمیم می گیرید که دیگر کارمند نباشید، پس بیمه ای که احتمالاً قبل از این داشته اید را هم دیگر ندارید. بنابراین باید لیست بیمه هایی که در اختیار دارید را چک کنید و هزینه آن را هم در نظر داشته باشید.

اما از هزینه های ضروری که بگذریم، دو هزینه دیگر می توانند انعطاف پذیرتر باشند. حتی می توانند نقش چراغ راهنمایی را برای تعیین مسیر پیشرفت ایفا کنند. به این ترتیب که مثلاً برنامه بریزید که تا 6 ماه آینده بتوانید هزینه های لازم برای پیشرفت در کار و زندگی را از طریق فریلنسینگ کسب کنید.

براورد مالی جهت کسب موفقیت در فریلنس

3 گام مهم، بعد از شروع فریلنسینگ

حالا که قبل از شروع فریلنسینگ برنامه ریزی های لازم را انجام داده اید، وقت آن است که دست به کار شوید و قدم های اول خود را در مسیر تبدیل شدن به یک فریلنسر موفق بردارید. سعی کنید در این مرحله نهایتاً یک یا دو پروژه را همزمان قبول کنید تا تحت فشار قرار نگیرید. فراموش نکنید که احتمالاً در شروع این مسیر سرعت کمی خواهید داشت و این کاملاً طبیعی است.

اما اگر نمی دانید در شروع فریلنسینگ دقیقاً باید چه کار کنید، نگران نباشید. ما در این قسمت 3 کار مهم و اصلی را که باید انجام دهید، برایتان آورده ایم. پس هر یک از این 3 کار را متناسب با شرایط و حوزه کاری خود انجام دهید.

گام اول: تحقیق درباره بازار کار شاخه مورد نظر

قبل از این تعیین کرده اید که دقیقاً قرار است در چه حوزه هایی کار کنید. حالا باید درباره این که بازار کار این حوزه چگونه است تحقیق کنید. چرا که در غیر این صورت ممکن است بعد از ماه ها تلاش، به بن بست بخورید. شاید بپرسید که دقیقاً باید در مورد چه چیزهایی تحقیق کنیم؟ در تحقیقات خود به 2 سؤال کلیدی زیر پاسخ دهید.

آیا بازار کار فریلنسینگ در این حوزه خوب است؟

برای این که از بازار کار فریلنسینگ در حوزه کاری خود مطمئن شوید، می توانید به راحتی در فضای وب جست و جو کنید. برای مثال اگر طراح سایت هستید، درباره “پروژه های فریلنسری طراحی سایت” یا “کار به صورت فریلنسری برای طراحی سایت” جست و جو کنید. با این کار لیستی ازپلفترم هایی که می توانید پروژه های آینده خود را در آنها پیدا کنید، مشاهده خواهید کرد. سپس وارد این پلفترم ها شوید و تعداد پروژه ها و شرایط کاری آنها را بررسی کنید.

اما یک راه دیگر هم وجود دارد. می توانید از کسب و کارهای مرتبط با این شاخه سؤال بپرسید. مثلاً برای طراحی سایت، با شرکت های طراحی سایت یا آژانس های تبلیغاتی تماس بگیرید و ازآنها بپرسید که آیا با فریلنسرها همکاری می کنند یا نه؟

فریلنسرهای موفق این حوزه چه کسانی هستند؟

به دنبال چند فریلنسر موفق باشید که مهارت شما را دارند. این فریلنسرها را معمولاً می توانید در فضای وب یا در اینستاگرام و توئیتر پیدا کنید. سپس سعی کنید از مطالبی که آنها درباره خود منتشر کردند، متوجه شوید که کار خود را چگونه شروع کرده اند و در حال حاضر بیشتر پروژه های خود را از کجا پیدا می کنند؟ حتی می توانید به راحتی به آنها پیام دهید و درباره بازار کار فریلنسری در این شاخه سؤال بپرسید.

گام دوم: برنامه ریزی برای ادامه مسیر فریلنسینگ

حالا که از بازار کار مهارت خود مطمئن هستید، زمان آن رسیده که برای کلیات و جزئیات کار خود برنامه ریزی کنید. دقت کنید که این برنامه با برنامه ای که پیش از شروع فریلنسینگ داشتید متفاوت است؛ چرا که در آن برنامه برای یک سری کلیات که در آستانه فریلسینگ با آنها درگیر بودید برنامه ریزی کردید. اما حالا باید برنامه هایی عملی را برای قسمت اصلی مسیر خود تعیین کنید.

در این مرحله هم می توانید با انجام چند کار، احتمال موفقیت خود را افزایش دهید.

تخصص خود را محدود کنید

تا این جای کار حوزه کلی کاری شما مشخص است. اما احتمالاً مهارت شما هم این قابلیت را دارد که آن را کمی محدودتر کنید. چرا باید این کار را انجام دهیم؟ به ای دلیل که هر چه مهارت تان محدودتر باشد، در واقع تخصصی تر محسوب می شود.

مثلاً فرض کنید شما یک متخصص تغذیه هستید. در این صورت قطعاً افرادی هستند که به دنبال متخصص تغذیه برای کودکان 12 ساله هستند. پس این افراد وارد گوگل می شوند و برای پیدا کردن چنین متخصصی جست و جو می کنند. آنها طبیعتاً متخصصین تغذیه زیادی پیدا خواهند کرد؛ اما متخصصین تغذیه کودکان 12 سال احتمالاً به تعداد انگشتان یک دست خواهند بود که شما هم یکی از آنها هستید. پس در این صورت رقبای کمتری خواهید داشت.

علاوه بر این همه مشتریان ترجیح می دهند با فریلنسری کار کنند که دقیقاً در همان حوزه کار می کند. یعنی همکاری با یک متخصص تغذیه که تمرکزش بر کودکان 12 ساله است، برای آنها جذاب تر است تا همکاری با یک متخص تغذیه که برای همه سنین کار می کند. چرا که می دانند این فریلنسر دقیقاً می داند که نیازهای منحصر به فرد یک کودک 12 ساله چیست؟ چگونه باید با او  برخورد کند؟ و … .

در یک حوزه خاص متخصص شوید

پیشنهادهای ویژه خود را طراحی کنید

منظور از پیشنهادهای ویژه این است که مثلاً اگر تولید کننده محتوا هستید، بسته های پیشنهادی را آماده کنید و آنها را به مشتریان ارائه دهید. مثلاً یک بسته شامل 10 محتوای 1000 کلمه ای آماده کنید که قیمت آن کمتر از 10 محتوای جداگانه است. با این کار به مشتریان انگیزه می دهید که شما را به رقبایتان ترجیح دهند.

تعرفه های خود را مشخص کنید

یکی از چالش برانگیزترین کارها در فریلنسری، تعیین تعرفه و دستمزد است. چراکه معمولاً هیچ تعرفه دقیقی برای آن وجود ندارد. به همین خاطر هم ممکن است همیشه فریلنسری باشد که دستمزد او کمتر از شماست و مشتری او را انتخاب می کند.

برای پیدا کردن مقدار عرف تعرفه های حوزه کاری خود، می توانید در فضای وب جست جو کنید. در بسیاری از پلفترم های فریلنسینگ، هر یک از فریلنسرها دستمزد خود را ذکر می کنند. وقتی هم که خواستید تعرفه های خاص خود را تعیین کنید، به چند نکته زیر دقت کنید:

  • دستمزدی را تعیین کنید که در طول پروژه باعث دلگرمی شما شود. اگر دستمزدتان خیلی کم باشد، ممکن است در طول پروژه (و به خصوص در قسمت های سخت تر کار) دلسرد شوید و از کیفیت کار کم کنید.
  • بعد از هر 3 تا 5 پروژه، تعرفه های خود را افزایش دهید.
  • بهتر است دستمزد خود را به صورت پروژه ای تعیین کنید تا ساعتی. یعنی عددی را برای کل پروژه تعیین کنید. در این صورت این که این پروژه قرار است چند ساعت طول بکشد، با دستمزد شما ارتباطی نخواهد داشت.

نکته: حتی اگر قرار است که دستمزد خود را به صورت پروژه ای دریافت کنید و نه ساعتی، باز هم این دستمزد را بر تعداد ساعات احتمالی که قرار است برای پروژه صرف کنید تقسیم کنید. با این کار مطمئن می شوید که این پروژه برای شما به صرفه است. در غیر این صورت ممکن است کاری را قبول کنید که در ابتدا به نظر سودآور باشد، اما بعد از مدتی از قبول کردن آن پشیمان شوید.

یک رزومه قدرتمند و استاندارد برای خود بسازید

مهم ترین دارایی های شما به عنوان یک فریلنسر، نمونه کارها و نظرات مشتریان قبلی هستند. پس باید بتوانید این دارایی های خود را در قالبی استاندارد به مشتریان بعدی خود نشان دهید. برای این کار می توانید یک رزومه شامل این دارایی ها بسازید؛ اما دقت کنید که ساختن یک سایت شخصی، می تواند یک سکوی پرتاب قدرتمند باشد. برای طراحی این سایت می توانید با یک فریلنسر دیگر همکاری کنید یا خودتان با یادگیری وردپرس، سایت ساده خود را به راحتی بسازید. بعد از راه انداری سایت هم قسمتی را به نمونه کارهایتان اختصاص دهید و نظرات مشتریان قبلی را هم در آن درج کنید. در قسمت دیگری از سایت هم اطلاعات تماس خود را وارد کنید.

نکته 1: اگر فکر می کنید نمونه کارهایتان کم هستند، می توانید پروژه هایی فرضی را به عنوان نمونه کار انجام دهید. علاوه بر این می توانید ابتدای شروع کار خود، پروژه هایی را از اطرافیان خود به صورت رایگان قبول کنید. چراکه همه این پروژه های کوچک و بزرگ می توانند یک نمونه کار ارزشمند برای شما باشند.

نکته 2: در رزومه یا سایت خود به همه امتیازات ویژه ای که دارید اشاره کنید. این امتیاز می تواند وقت شناسی شما باشد یا جوایز و مدارکی که در حوزه کاری خود دریافت کرده اید.

گام سوم: پیدا کردن مشتریان جدید

حالا که گام اول (تحقیق) و گام دوم (برنامه ریزی) را برداشته اید، وقت آن است که به طور جدی به دنبال مشتری باشید و کار خود را رسماً شروع کنید. در ادامه به چند روش برای پیدا کردن مشتری اشاره می کنیم.

شبکه اختصاصی خود را بسازید

حالا که تا این مرحله پیش آمده اید، یعنی واقعاً تصمیم دارید که یک فریلنسر موفق باشید. پس اجازه دهید که همه از این تصمیم شما باخبر شوند. چراکه از همین طریق می توانید مشتریان آینده خود را پیدا کنید. بنابراین به اطرافیان و آشنایان خود بگویید که برای انجام چنین پروژه هایی آمادگی دارید. این اطلاع رسانی می تواند در قالب ارسال یک ایمیل که شامل مهارت ها و شرایط کاری شماست باشد.

درباره مشتریان احتمالی خود تحقیق کنید

درباره مشتریان احتمالی خود در فضای وب و در شبکه های جتماعی جست و جو کنید. مثلاً لیست شرکت هایی که مرتبط با حوزه کاری تان هستند را پیدا کنید. سپس به سایت آنها سر بزنید و خدمات آنها را بررسی کنید. با این کار متوجه می شوید که چگونه و از چه راهی می توانید نیازهای آنها را بهتر برطرف کنید. سپس بعداً که خودتان با آنها تماس می گیرید یا آنها برای شروع همکاری با شما تماس می گیرند، می توانید پیشنهاداتی را دقیقاً متناسب با نیاز آنها ارائه دهید.

به فریلنسرهای دیگر درخواست همکاری دهید

به عنوان یک فریلنسر موفق، می توانید از طریق همکاری با سایر فریلنسرها نیز کسب درآمد کنید. چگونه؟ بسیاری از فریلنسرهایی که در کار خود پیشرفت کرده اند، گاهی اوقات حجم پروژه هایشان به قدری زیادی می شود که بخشی از آن را به فریلنسر دیگری می سپارند. پس همکاران خود را در اینستاگرام، توئیتر، فضای وب و … پیدا کنید. سپس به آنها بگویید که آمادگی همکاری با آنها را دارید.

لینک شدن با دیگر فریلنسر ها

پلتفرم های فریلنسینگ را بشناسید

یکی دیگر از روش های پیدا کردن مشتریان آینده، ثبت نام در پلتفرم های فریلنسینگ است. اما اگر می خواهید در آینده ای نزدیک تبدیل به یک فریلنسر موفق شوید، سعی کنید به سراغ پلتفرم هایی بروید که اختصاصی تر هستند. بسیاری از پلفترم های فریلنسینگ، فقط در حوزه های مشخصی فعالیت می کنند و اینجا همان جایی است که شما دقیقاً با جامعه هدف خود رو به رو هستید.

برای مثال اگر در یکی از حوزه های طراحی سایت، طراحی گرافیک، خدمات وردپرس، سئو و تولید محتوا فعالیت می کنید، می توانید در پلتفرم ژاکت سرویس ثبت نام کنید. این وب سایت، پلتفرم مارکت ژاکت است که به صورت تخصصی فقط برای فریلنسرهای همین چند شاخه راه اندازی شده است. بنابراین با ثبت نام در این سایت می توانید در جامعه همکاران خود قرار بگیرید و پروفایل خود را دقیقاً در معرض دید مشتریان خود قرار دهید.

نکات پایانی برای تبدیل شدن به یک فریلنسر موفق

در کنار همه موارد بالا، شرط اصلی برای تبدیل شدن به یک فریلنسر موفق، حرفه ای بودن است. برای حرفه ای بودن باید اول از همه خوش قول باشید و تلاش کنید حتماً پروژه خود را به موقع تحویل بدهید. در کنار آن باید در مورد توانایی خود کاملاً صادق باشید. به علاوه در طول پروژه نیز به تعهداتی که دارید نیز پایبند باشید.

لازمه خوش قولی و متعهد بودن نیز مدیریت زمان و خود انضباطی است. همانطور که می دانید در فریلنسینگ شما هیچ ناظری ندارید. پس این که تا چه اندازه بتوانید ساعت کاری خود را مدیریت کنید و از کارها غافل نشوید، می تواند در این مسیر تعیین کننده باشد.

در آخر فراموش نکنید که همه اینها زمانی نتیجه بخش خواهند بود که شما واقعاً به مهارت های خود باور داشته باشید و از سختی های مسیر دلسرد نشوید. در این صورت مطمئن باشید که در آینده ای نزدیک تبدیل به یکی از موفق ترین فریلنسرهای حوزه کاری خود خواهید شد.

بنیامین خلیلی

بنیامین خلیلی

نویسنده از: 1400/06/30

دیدگاه خود را بنویسید

Retry Layer 1