ژاکت سرویس ژاکت سرویس
کار فریلنسینگ چیست؟ معرفی پیشنیازها، مهارت ها و بازار کار فریلنسری

کار فریلنسینگ چیست؟ معرفی پیشنیازها، مهارت ها و بازار کار فریلنسری

فریلنسینگ سبک جدیدی از کار کردن و کسب درآمد است که به خصوص در چند سال گذشته بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است. اما این نوع کسب درآمد برای افرادی که هنوز آشنایی چندانی با فریلنسری ندارند، مثل یک دنیای اسرارآمیز است. اما ما اینجا هستیم تا رمز و رازهای این مسیر جذاب را برایتان روشن کنید. پس در این راهنما همراه ما باشید تا با هم ببینیم که فریلنسینگ چیست و برای شروع آن چه اقداماتی لازم است.

فریلنسینگ چیست؟

قبل از هر صحبتی، می خواهیم یک بار به زبان ساده توضیح دهیم که فریلنسینگ چیست. فریلنسینگ (Freelancing) را می توان مقابل کار کارمندی دانست. چرا؟ در زندگی کارمندی شما در یک جای ثابت مشغول به کار هستید و روزها و ساعات کاری کاملاً مشخصی دارید و برای یک روز یا حتی یک ساعت کار نکردن، باید مرخصی بگیرید. اما در فریلنسینگ نه تنها در جای ثابتی کار نمی کنید؛ بلکه ساعات و روزهای کاری نیز کاملاً در اختیار خودتان است. در واقع در فریلنسینگ با افراد مختلف قراردادهایی را می بندید.

البته گاهی اوقات بنا به نوع قرارداد و شرایط، ممکن است لازم باشد که بعضی از روزها یا ساعات را در یک شرکت یا مجموعه باشید. برای مثال ممکن است گاهی نیاز داشته باشید که با سایر اعضای گروه به صورت حضوری ملاقات و صحبت کنید.

نکته مهمی که برای شروع فریلنسینگ باید بدانید این است که همه چیز به عهده خودتان است! منظور از همه چیز موارد زیر است:

  • بازاریابی
  • برقراری روابط عمومی
  • مدیریت پروژه ها
  • و …

در واقع مسئولیت انجام همه مراحل انجام کار شامل پیدا کردن پروژه، بستن قرارداد، انجام و تحویل پروژه و … با خودتان خواهد بود.

فریلنسر کیست؟

حالا که می دانید فریلنسینگ چیست، باید بدانید به کسی که به صورت فریلنسری مهارت های خود را در قالب پروژه های مختلف ارائه می دهد، فریلنسر (Freelancer) می گویند. همینطور به فرد یا گروهی که فریلنسر از آنها پروژه می گیرد و با آنها همکاری می کند، کارفرما یا مشتری می گویند. این کارفرما یا مشتری می تواند یک شخص یا گروه باشد یا حتی یک شرکت باشد که کارمندان ثابت خود را دارد، اما شما به صورت فریلنسری با آنها همکاری می کنید.

در چه حوزه هایی می توان به فریلنسینگ پرداخت؟

به صورت کلی اکثر مهارت ها این قابلیت را دارند که در آنها از طریق فریلنسینگ به کسب درآمد بپردازید. اما محبوب ترین حوزه هایی که در حال حاضر درصد زیادی از پروژه فریلنسینگ را به خود اختصاص داده اند عبارت اند از:

  • طراحی سایت
  • تولید یا مدیریت محتوا
  • خلق و ادیت گرافیک ها و ویدئوهای دیجیتالی
  • برنامه نویسی

این مهارت ها جزو حوزه های طلایی فریلسینگ هستند که هرگز بازار کار خود را از دست نخواهند داد.

در چه حوزه هایی می توان به فریلنسینگ پرداخت؟

فریلنسر کار خود را چگونه پیدا می کند؟

همانطور که اشاره کردیم، فریلنسر جای ثابتی کار نمی کند. این بدان معنی است که یک فریلنسر در بازه های زمانی مختلف، در پروژه های متنوع همکاری می کند. حالا با توجه این توضیحات، احتمالاً بزرگ ترین سؤالی که در ذهنتان است این است که پس یک فریلنسر کار خود را چگونه پیدا می کند؟

بخش زیادی از کار یک فریلنسر (به خصوص فریلنسر تازه کار)، شامل پیدا کردن پروژه های جدید است. برای پیدا کردن این پروژه ها راه های بسیار متنوعی وجود دارد. یکی از رایج ترین این راه ها استفاده از پلتفرم های فریلنسینگ است که در قسمت های پایین تر درباره آنها صحبت می کنیم.

البته راه های دیگری نیز وجود دارند. برای مثال وقتی شما مدتی به عنوان یک فریلنسر کار می کنید و با چند پروژه همکاری می کنید ، کم کم با تبلیغات دهان به دهان مشتری های جدید خود را پیدا می کنید (البته اگر واقعاً در کار خود مهارت داشته باشید و از اخلاق حرفه ای نیز برخودار باشید). حتی اگر مشتریان فعلی شما از کارتان راضی باشند، باز هم برای پروژه های بعدی خود به سراغ شما خواهند آمد. در واقع باید بدانید که اکثر پروژه های شما در آینده، از همین طریق (یعنی تبلیغات دهان به دهان یا همکاری مجدد با کارفرماهای قبلی) پیدا خواهند شد.

روش دیگری هم که نقش بسیار پررنگی در جذاب پروژه های جدید دارد، فعالیت در شبکه های اجتماعی و فضای مجازی است. بسیاری از کارفرماها وقتی به دنبال یک فریلنسر هستند، اول از همه در شبکه هایی مثل اینستاگرام یا همینطور در گوگل جست و جو می کنند. پس یک فریلنسر باید کاری کند که نام ونمونه کارهای خود را در این مرحله به این کارفرما نشان دهد.

چرا فریلنسینگ جذاب است؟

اما اکنون که می دانید که فریلنسینگ چیست، شاید بپرسید که چه دلیلی وجود دارد که فریلنسری را به کارمندی ترجیح دهیم؟ مهم ترین دلیل جذابیت فریلنسری این است که ساعت و روزهای کاری بسیار انعطاف پذیر اند. به همین جهت نیازی به این که هر روز در ساعت مشخصی آماده رفتن به محل کار شوید نیست. همچنین برای جا به جا کردن روزهای کاری، نیازی به مرخصی گرفتن نیز ندارید.

جذابیت دیگر فریلنسری نیز این است که می توانید از هر جایی کار خود را انجام دهید؛ از خانه، کتابخانه، کافی شاپ و حتی در مسافرت. در مجموع می توان گفت فریلنسر یک فرد شاغل کاملاً آزاد است که برای زمان و محل کار او محدودیتی وجود ندارد.

آیا می توان روی فریلنسینگ به عنوان یک شغل دائم حساب کرد؟

ظهور فریلنسرها و افزایش تعداد آنها در چندین سال گذشته باعث شده که مفهوم جدیدی تحت عنوان “اقتصاد گیگ (Gig Economy)” مطرح شود. اقتصاد گیگ به جامعه ای اشاره دارد که در آن افرادی (یعنی فریلنسرها) به جای کار در جایی ثابت با حقوقی ثابت، با افراد مختلف همکاری می کنند و دستمزد آنها نیز متفاوت است. در واقع در اقتصاد گیگ، کار و حقوق آن متغیر و بنا به شرایط تعیین می شود.

پس وقتی شما فعالیت خود را به عنوان یک فریلانسر شروع می کنید، به بخشی از اقتصاد گیگ تبدیل می شوید. حالا نکته جالب اینجاست که طبق تحقیقاتی که در مورد جامعه اقتصاد گیگ انجام شده، این افراد به طور میانگین در هر هفته 11 ساعت کمتر از کارمندان کار می کنند؛ این در حالی است که میانگین دستمزد آنها بیشتر از کارمندان است! بنابراین پاسخ این که آیا می توان فریلنسینگ را یک شغل واقعی حساب کرد یا نه، قطعاً پاسخ “بله” است.

ایا فریلنس می تواند یک شغل ثابت باشد

مهم ترین مهارت های لازم برای فریلنسینگ چیست؟

طبیعتاً اولین مهارت یک فریلنسر باید تخصص او باشد. برای مثال اگر شما یک طراح سایت هستید، باید انقدر در کار خود مهارت داشته باشید که کارفرما یا مشتری ترغیب شود که پروژه خود را به شما بسپارد. اما مهارت‌ های فرعی دیگری نیز هستند که جزو ملزومات حرکت در این مسیر محسوب می شوند. در ادامه به 3 مورد از مهارت های ضروری فریلنسری اشاره می کنیم.

1- مدیریت زمان و پروژه ها

یکی از چالش های فریلنسری، ترکیب شدن زندگی شخصی و کاری است. به طوری که اگر توانایی مدیریت زمان و مجزا کردن ساعت کاری و زندگی شخصی را نداشته باشید، تبدیل به فردی می شوید که برای انجام هیچ کار دیگری وقت ندارد و حتی بهره وری خوبی هم در انجام پروژه های کاری خود ندارد. بنابراین باید بتوانید به طور جدی برای انجام پروژه های خود برنامه ریزی و زمانبندی داشته باشید.

2- تصمیم گیری

در مسیر فریلنسینگ، دائماً باید تصمیم بگیرید. تصمیم درباره این که چه پروژه هایی را قبول کنید، چه تعرفه ای را برای این پروژه تعیین کنید، چه اندازه از شرایط کارفرما را قبول کنید، چه پروژه ای را به دیگری ترجیح دهید، چه روزها و ساعاتی کار کنید و … . بنابراین بدون شک یکی از مهارت های ضروری برای یک فریلنسر این است که بتواند با تصمیم گیری های خود، اولویت ها و ترجیحات خود را تعیین کند.

3- مذاکره

برای شروع هر یک از پروژه های فریلنسینگ، باید بتوانید در عین داشتن اخلاق خوب و انعطاف پذیری مناسب، چهارچوب های خود را نیز برای فرد مقابل تعیین کنید. ضمناً فراموش نکنید که باید در بیان مهارت ها و توانایی های خود صادق باشید. همینطور در قیمت گذاری ها نیز باید منصفانه عمل کنید.

نکته: هنوز هم فریلنسرهایی هستند که برای شروع پروژه قرارداد نمی بندند! اما شما این اشتباه را مرتکب نشوید و حتی اگر پروژه پیش رو یک پروژه کوچک و کوتاه مدت است، حتماً برای آن قرارداد تعیین کنید. ضمناً تا جای ممکن همه جزئیات را شامل مبلغ دستمزد، نحوه پرداخت دستمزد و این که در چند نوبت قرار است پرداخت شود، انتظارات کارفرما، وظایفی که شما در این پروژه دارید و … در قرارداد در قالب تبصره ها و بندهای مختلف ذکر کنید.

پلتفرم های کسب درآمد از فریلنسینگ کدام اند؟

اما بعد از این که به طور کامل متوجه شدید که فریلنسینگ چیست و برای شروع آن باید چه کرد، احتمالاً مشتاقید که بدانید پلتفرم های فریلنسینگ کدام اند. در حال حاضر پلتفرم های بسیار متنوعی برای ارتباط فریلنسر با مشتری در دسترس اند. اکثر این پلتفرم ها نیز یک وب سایت هستند. برای پیدا کردن این سایت ها کافیست کمی در فضای وب جست و جو کنید. اما در انتخاب پلتفرم، به تعداد مخاطبان آن سایت و میزان حرفه ای بودن آن دقت کنید.

یکی از سایت های حرفه ای فریلنسینگ، “ژاکت سرویس” است. در ادامه درباره ساز و کار کسب درآمد از فریلنسینگ در این پلتفرم بیشتر توضیح می دهیم.

پلتفرم ژاکت سرویس؛ کانالی برای کسب درآمد از فریلنسینگ

ژاکت سرویس، یکی از زیرمجموعه های مارکت تخصصی ژاکت است. این سرویس یک وب سایت است که برای دو گروه طراحی شده است: 1. مشتریانی که می خواهند پروژه خود را به یک فریلنسر بسپارند؛ 2. فریلنسرهایی که می خواهند پروژه بگیرند. ساز و کار این سرویس نیز به این ترتیب است که می توانید به عنوان یک فریلنسر، پروفایل خود را در این سایت بسازید و ضمن معرف توانایی هایتان، تعرفه مد نظر خود را هم مشخص کنید. سپس مشتریانی که به دنبال این مهارت ها هستند، می توانند لیست فریلنسرها را مشاهده کرده و همکاری خود را شروع کنند.

اما لازم است اشاره کنیم که این پلتفرم یک مزیت برجسته دارد و آن این که امنیت مالی و کاری هر دو طرف قرارداد، یعنی کارفرما و فریلنسر در این سرویس تأمین می شود. چگونه؟ به این ترتیب که هزینه قرارداد نزد ژاکت سرویس به امانت باقی می ماند تا زمانی که تأیید دو طرف گرفته شود. بنابراین هم فریلنسر مطمئن است که دستمزد خود را خواهد گرفت و هم کارفرما اطمینان دارد که پروه به درستی و تا انتها انجام خواهد شد.

لازم به ذکر است که حوزه هایی که در حال حاضر در ژاکت سرویس تعریف شده اند شامل این موارد هستند:

پس اگر در هر یک از این حوزه ها مهارت دارید و مایلید به عنوان یک فریلنسر پروژه های جدید خود را پیدا کنید، می توانید همین حالا مهارت خود را در این سرویس تعریف کنید.

 ژاکت سرویس؛ کانالی برای کسب درآمد از فریلنس

چگونه فریلسینگ را شروع کنیم؟

حالا که می دانید فریلنسینگ چیست، اگر تصمیم دارید که این مسیر را برای آینده شغلی خود انتخاب کنید، باید دو قدم اساسی را بردارید:

قدم اول:

اول از همه دقیقاً مشخص کنید که چه مهارت هایی دارید. سپس چند نمونه کار (ترجیحاً) متنوع را ایجاد کنید. این نمونه کارها را در یک پرتفولیو یا یک رزومه جای دهید تا هر زمان که خواستید نمونه کارهای خود را به کسی معرفی کنید، بتوانید آنها را در یک مجموعه منجسم را به او ارائه دهید.

وقتی تکلیف مهارت های خود را به صورت دقیق روشن کنید، حالا می توانید دقیقاً به سراغ جامعه هدف خود بروید. پس می توانید قدم دوم را محکم تر بردارید.

قدم دوم:

در قدم بعدی نوبت به پیدا کردن پروژه می رسد. بالاتر اشاره کردیم که از چه راه هایی می توان پروژه ها را پیدا کرد. پس شروع کنید و به اطرافیان خود (دوستان، خانواده و …) بگویید که آمادگی انجام چنین پروژه هایی را دارید. سپس به پلتفرم های فریلنسینگ بزنید و مهارت خود را در این پلتفرم ها ثبت کنید.

علاوه بر این حضور آنلاین خود را در فضای مجازی تا جای ممکن پررنگ کنید. برای این کار می توانید به راحتی یک صفحه اینستاگرام برای خود بسازید و نمونه کارهایتان را در آن قرار دهید.

اگر هم وقت کافی دارید و می خواهید یک قدم بزرگ برای آینده شغلی خود بردارید، می توانید یک وب سایت شخصی برای خود راه اندازی کنید. در این سایت باید خودتان و راه های ارتباطی تان را معرفی کرده و نمونه کارهایتان را قرار دهید. سپس برای سعی کنید این سایت را سئو کنید تا وقتی مشتریان به دنبال فریلنسرها هستند، سایت شما در صفحه اول گوگل به آنها نشان داده شود.

نکته: شاید لازم باشد که یک یا دو پروژه اول خود را به صورت رایگان انجام دهید. چرا که هر یک پروژه ای که انجام دهید، یک نمونه کار قوی و واقعی برای شما محسوب خواهد شد. اما به طور کلی و به خصوص برای پروژه ای بعدی، نرخی را تعیین کنید و تعیین رقم را به فرد مقابل نسپارید. البته طبیعتاً می توانید درباره این نرخ مذاکره کرده و به توافق برسید. لازم به ذکر است که برای پیدا کردن تعرفه های استاندارد حوزه کاری خود نیز می توانید در فضای وب جست و جو یا با سایر فریلنسرهای همین حوزه مشورت کنید.

کلام آخر

امیدواریم با مطالعه این راهنما برایتان روشن شده باشد که فریلنسینگ چیست و چگونه می توان از این طریق به کسب درآمد پرداخت. اکنون اگر مشتاقید که قدم در راه فریلسینگ بگذارید، ما در این مسیر کنار شما خواهیم بود. کافیست مشخصات و مهارت های خود را در این سرویس ثبت کنید تا در لیست فریلنسرهای ژاکت سرویس قرار بگیرید.

بنیامین خلیلی

بنیامین خلیلی

نویسنده از: 1400/06/30

دیدگاه خود را بنویسید

Retry Layer 1