ژاکت سرویس ژاکت سرویس
فریلنسر ها چگونه یک بیوگرافی حرفه‌ای بنویسند؟

فریلنسر ها چگونه یک بیوگرافی حرفه‌ای بنویسند؟

نوشتن یک بیوگرافی خوب و حرفه‌ای برای همه افرادی که به دنبال پیدا کردن موقعیت‌های بهتر هستند، لازم و ضروری است. یکی از سوالهای معمول در مصاحبه‌های شغلی ارائه‌ی یک بیوگرافی کوتاه است.  اکثر افراد این سوال را سرسری می‌گیرند. در حالی که پاسخ به این سوال معرف شخصیت و توانمندی‌های شما است. شاید همین سه جمله به اندازه کل مصاحبه کاری، مصاحبه کننده را تحت تاثیر قرار دهد.نوشتن بیو خوب برای وب سایت یا حساب کاربری شبکه‌های اجتماعی نیز اهمیت ویژه‌ای دارد.

در این مقاله قصد داریم راهکار نوشتن یک بیوگرافی حرفه ای را به صورت قدم به قدم به شما بیاموزیم. با ما همراه باشید.

بیوگرافی چیست؟

قبل از اینکه وارد مبحث چگونگی نوشتن بیوگرافی شویم؛ بد نیست کمی‌ راجع به خود بیوگرافی صحبت کنیم. اینکه این کلمه از کجا آمده و به چه کار می‌آید

کلمه بیوگرافی از از ریشه یونانی به معنی نوشتن زندگی است. این کلمه در ابتدا به عنوان سبک ادبی مورد توجه قرار گرفت. اما در سال‌های اخیر از این کلمه برای ارائه‌ی یک معرفی کوتاه از خود، در فضای مجازی یا مصاحبه‌های شغلی استفاده می‌شود.

بیوگرافی را می‌توان به شکل یک جمله کاملاً ادبی یا کاملاً عامیانه نوشت. اینکه بیوگرافی را چگونه بنویسید؛ کاملاً به شخصیت شما و فضایی که در آن قرار گرفته‌اید، وابسته است. به هرحال با هر لحن و ادبیاتی، بیوگرافی باید معرف شما باشد.

صفحه درباره ما در وب‌سایت‌ و بخش Bio در شبکه‌های اجتماعی نیز جایگاه‌هایی هستند که شما باید از طریق چند جمله خود را معرفی کنید یا به عبارت دیگر بیوگرافی بنویسید.

وابسته به مخاطبی که با او صحبت می‌کنید و هدفی که از ارائه بیوگرافی دارید، بیوگرافی شما می‌تواند شامل علایق شخصی ، دستاوردهای حرفه‌ای یا ترکیبی از هر دو باشد.

یک بیوگرافی کامل شامل عناصر زیر است:

  • عنوان شغل و محل کار
  • مدرک دانشگاهی یا هر مدرک دیگری که نشان دهنده تخصص شماست.
  • شهر محل زندگی
  • اهداف شخصی یا حرفه‌ای
  • ارزش‌هاو دلایل شخص برای انتخاب این شغل
  • مهارت وتخصص
  • علایق و سرگرمی‌ها

همانطور که می‌دانید هدف از نوشتن بیوگرافی آشنا شدن افراد با شما است. پس مهم است که می‌خواهید خودتان را در چه مکانی معرفی کنید. برای مثال بیو گرافی که برای وب سایت مینویسید با آنچه در یک مصاحبه شغلی از خود ارائه می‌دهید؛ ممکن است متفاوت باشد. در مصاحبه‌های شغلی بیشتر روی دستاوردهای شغلی و مهارت‌های کاری تمرکز می‌کنیم. اما در بیو گرافی‌های مربوط به وب‌سایت بیشتر به معرفی کسب و کار خود می‌پردازیم.

چطور یک بیوگرافی کوتاه بنویسیم؟

بیوگرافی‌ای که در فضای مجازی از خود ارائه می‌دهید، باید مختصر و حرفه‌ای باشد. این متن باید در کوتاهترین حالت ممکن و به بهترین شکل شما را توصیف کند. در ادامه مراحل نوشتن بیوگرافی مناسب کسب و کارها را با یکدیگر مرور می‌کنیم.

۱. خودتان را معرفی کنید.

در ابتدای بیوگرافی نام و نام خانوادگی خود را بیاورید. بهتر است نام کامل شما دو کلمه اول پاراگراف بیوگرافی را تشکیل دهد. به این ترتیب مخاطب بهتر شما را به ذهن می‌سپارد.

۲. نام کسب و کارتان را بنویسید.

در این بخش از بیوگرافی باید فعالیت حرفه ای خود را مشخص کنید. اگر برای شرکت یا کمپانی خاصی کار می‌کنید، نام آن شرکت و سمت خود را بنویسید. اگر به صورت فریلنسری کار می‌کنید و برند خود را دارید؛ حتماً نام برندتان  را بنویسید..

وابسته به اینکه بیوگرافی شما با چه هدفی نوشته می‌شود این بخش را می‌توانیم مختصر یا مفصل بنویسید. در مصاحبه‌های شغلی یا بیوگرافی مربوط به پیج‌های کاری بهتر است، بیشتر روی این بخش وقت بگذارید. حتماً در مورد سوابق کاری خود بنویسید و تاکید کنید که چه مهارت‌هایی آموخته‌اید. از نوشتن جزئیات بپرهیزید.نهایتا 2 تا 3 جمله کافی است.

۳. حرفه‌ی خود را توضیح دهید.

اصلاً مهم نیست که در چه زمینه‎ای کار می‌کنید و چقدر تجربه کار دارید. چه رئیس یک کمپانی بزرگ باشید و چه به تازگی کسب و کار کوچک خود را راه اندازی کرده باشید، باید بتوانید شغل خود را دقیقا برای مخاطب مشخص کنید. برای مخاطبان شما مهم است که بدانند کسب و کار شما در چه زمینه‌هایی فعالیت می‌کند و برای چه نیازهایی می‌توانند به شما مراجعه کنند.

۴. درباره دستاورد‌هایتان بنویسید

این بخش‌ تکمیل کننده‌ی بخش قبل بیوگرافی شما است. در واقع شما پس از توضیح دادن در مورد حرفه و کسب و کارتان، باید در مورد موفقیت‌هایی که در راستای این کسب و کار به دست آورده‌اید، نیز صحبت کنید. اگر تا کنون جایزه یا  دستاورد خارجی نداشته‌اید، می‌توانید در مورد ایده‌هایی که برای راه‌اندازی کسب و کارتان استفاده کرده‌اید، صحبت کنید.بگویید از کجا شروع کردید و چطور به اینجا رسیده‌اید.

۵. در مورد ارزش‌های کسب و کارتان صحبت کنید.

تا اینجای بیوگرافی در مورد خودتان ومهارت‌هایتان حرف‌هایتان صحبت کرده‌اید. در این بخش شما به سوال “چرا این شغل را انتخاب کردید؟” پاسخ می‌دهید. در مورد علت انتخاب کردن این حرفه و ارزش‌هایی که در پس آن وجود دارد، بنویسید. در واقع این بخش از بیو  فلسفه حرفه‌ای شماست.  برای مخاطب بنویسید که نیروی محرکه شما برای بیدار شدن چیست؟

اصلاً مهم نیست که فلسفه شما برای این کار چیست. اما در میان گذاشتن آن با مخاطب باعث احساس نزدیکی او با شما و کسب و کارتان می‌شود. از طرفی از دیدگاه مخاطب به عنوان یک انسان هدفمند، شناخته می‌شوید.

۶. در مورد علایق شخصی خود صحبت کنید.

قرار نیست بیوگرافی شما فقط جنبه کاری شما را در بر داشته باشد. بد نیست در مورد علایق شخصی خود نیز صحبت کنید. کارهایی که در اوقات فراغت انجام می‌دهید، موضوع مناسبی برای این بخش از بیو گرافی هستند. به علاوه می‌توانید در مورد خانواده، محل زندگی، سرگرمی‌ها و پروژه‌های جانبی که بر روی آنها کار می‌کنید؛ صحبت کنید.

صحبت کردن در مورد این مسائل ارتباط شما را با مخاطب قوی‌تر می‌کند. این بخش از بیوگرافی باعث می‌شود تا افراد احساس کنند که یک شخص حقیقی در پشت این برند یا این مهارت پنهان شده است. بنابراین بیشتر به شما اعتماد می‌کنند.

نمونه بیوگرافی به زبان فارسی

بیوگرافی را می‌توان به دو شکل نوشت: از زبان سوم شخص یا از زبان اول شخص. بیشتر بیوگرافی‌های رسمی ‌از زبان سوم شخص نوشته می‌شود. به نمونه زیر توجه کنید:

جمله اول: فرزاد شهابی یک مهندس نرم‌افزار است که به طور تخصصی به طراحی وب سایت به صورت فریلنسری، می‌پردازد.

اگر به قالب  این جمله دقت کنید در ابتدا نام کامل شخص آمده و سپس به شغل او به طور ویژه اشاره شده است. یعنی مخاطب در یک جمله متوجه می‌شود شما چه کسی هستید چه کار می‌کنید و برای کدام شرکت کار می‌کنید. بطور کلی ساختار این جمله به صورت زیر است:

(نام) یک (سمت شغلی) است که (توضیح در مورد شغل و محل کار).

جمله دوم: فرزاد معتقد است که مهمترین رکن موفقیت در کسب و کارهای مجازی وب سایت است و طراحی آن بر جذب مخاطب بسیار تاثیر گذار است.

در این جمله در مورد ارزش‌ها و دیدگاه‌های خود نسبت به شغلی که انتخاب کرده‌اید، صحبت می‌کنید. یعنی بیان می‌کنید. اهداف و ارزش‌های شما در نگاه مخاطب نیز ارزشمند هستند و در نتیجه ارتباط  بهتری شکل می‌گیرد.

ساختار کلی این بخش نیز به شکل زیر است.

(نام) معتقد است که (دلیل اینکه کار و شغلتان را انجام می‌دهید).

جمله سوم:  او در سال ۱۳۹۰ از دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی در رشته مهندسی کامپیوتر گرایش نرم افزار فارغ التحصیل شد و در سال 1392 نیز در مقطع کارس=شناسی ارشد از همان دانشگاه فارغ التحصیل شد. پروژه او جز 10پژوهش برتر دانشگاهی انتخاب شد.

در این بخش دستاوردهای شما مورد توجه قرار می‌گیرد. حتما لازم نیست دست آورد خیلی خاص و ویژه‌ای داشته باشید د،ر مورد سوابق تحصیلی، پایان نامه ای که انجام داده‌اید، پروژه‌هایی که در آنها شرکت داشتید و یا کسب و کاری که راه اندازی کرده اید صحبت کنید. اصلاً تصور نکنید که دستاوردهای شما ناچیز هستند.

این جمله را اینطور شروع کنید:

(نام/ضمیر) توانسته/موفق شده (دستاورد‌های آموزشی یا کاری)

جمله پنجم:  او  از سال ۱۳۹۲ تا سال ۱۳۹۵ برای شرکت…  در سمت  برنامه نویس فعالیت داشته است و سال ۹۵ تصمیم می‌گیرد فعالیت خود را به طور مستقل و به عنوان یک فریلنسر طراح سایت آغاز کند.  از آن سال تاکنون پروژه‌های مختلفی از جمله:

…..

را انجام داده است.

اگر به ساختار این جمله توجه کنید باز هم معرف دستاوردهای شخصی است. اما بیشتر بر روی دستاوردهای شغلی و سوابق کاری تکیه دارد.

توجه کنید که بیوگرافی را با چه هدفی می‌نویسید و چه کسی مخاطب آن است. سعی کنیداز نگاه مخاطب به بیوگرافی خود نگاه کنید و نقاط پراهمیت برای او را بولد کنید. بین جمله‌هایی که می‌نویسید ارتباط برقرار کنید طوری که انگار داستانی را روایت می‌کنید.

تکنیک‌های بهبود بیوگرافی

دانستن نکات زیر به شما در نوشتن یک بیوگرافی حرفه‌ای کمک می‌کند. رعایت این تکنیک‌ها بیو شما را منحصر به فرد می‌کند.

مختصر بنویسید

نوشتن جرئیات در بیو اعتبار آن را کم می‌کند. به یاد داشته باشید بیوگرافی‌ای خوب است که کوتاه و دقیق باشد. برای هر بخش از بیوگرافی نهایتاً دو تا سه جمله در نظر بگیرید. این جمله‌ها باید کوتاه و ساده باشد و توجه خواننده را جلب کند.

مخاطبانتان را در نظر بگیرید.

لحنی که برای نوشتن بیوگرافی انتخاب می‌کنید، کاملا وابسته به مخاطب و اهداف شما است.  برای مثال اگر به دنبال کار می‌گردید و در حال نوشتن رزومه هستید، باید لحن جدی و حرفه‌ای داشته باشید اما اگر بیوگرافی را برای بیو اینستاگرام می‌نویسید، قطعاً باید از یک لحن غیر رسمی‌، صمیمی‌و زبان محاوره‌ای استفاده کنید.

در جای درست از لحن طنز استفاده کنید.

اگرچه طنز و شوخ طبعی همیشه تاثیر کلام را بیشتر می‌کند، اما باید جایگاه استفاده از آن را بدانید. در بیوگرافی‌های رسمی؛ برای محیط علمی‌یا کاری، قطعا استفاده از زبان طنز و شوخ طبعی مناسب نیست. اما در مقابل برای فضای مجازی و مخصوصاً برای کسب و کارهای کوچکی که مشتریان آنها افراد عادی هستند، استفاده از لحن طنز می‌تواند ارتباط احساسی قوی‌ترین میان شما و مخاطبان ایجاد کند.

لینک وب سایت‌تان را بنویسید.

اگر در جایی غیر از وب سایت در حال نوشتن بیوگرافی هستید و برای کسب و کارتان وب سایت هم دارید؛حتما لینک وب سایتتان را در بیو گرافی قرار دهید. به این ترتیب افراد برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد کسب و کار شما به وب سایت‌تان سر می‌زنند. از طرفی داشتن وب سایت نشان دهنده حرفه‌ای بودن شماست.

یک بیوگرافی را همه جا به کار نبرید

لحن بیان در هر فضایی متفاوت است اگر از پلتفرم‌های مختلفی استفاده می‌کنید، برای هرکدام بیوگرافی جداگانه بنویسید. برای مثال نوشته‌ای که در بیو اینستاگرام می‌نویسید با آنچه در لینکدین به عنوان یک پلتفرم تخصصی می‌نویسید؛ بسیار متفاوت است.

اگرچه اصول نوشتن بیوگرافی در همه‌ی این پلتفرم‌ها یکسان است. اما نوع نگارش،نحوه‌ی توضیحات و نکات کلیدی در هر کدام متفاوت خواهد بود.

سخن پایانی

برای نوشتن بیو گرافی وقت بگذارید. همان چند جمله ساده معرفی شخصیت و کارایی شما هستند و می‌توانند در مصاحبه‌های شغلی، جذب مشتری برای کسب و کارها و یا جذب موقعیت‌های علمی‌ بسیار تاثیرگذار باشند. برای نوشتن یک بیوگرافی خوب حتماً به بیوگرافی افراد موفق در رشته خود سر بزنید. به یاد داشته باشید که بیو مناسب هر پلتفرم با پلتفرم دیگر متفاوت است.  پس هیچگاه در پلتفرم‌های مختلف از بیوگرافی یکسان استفاده نکنید.

بیوگرافی‌ای که مینویسید کاملاً وابسته به اهداف شماست. برای مثال اگر برای پوزیشن علمی ‌تلاش می‌کنید در بیوگرافی بیشتر به دستاوردهای علمی‌تان تمرکز کنید. اما اگر به دنبال جذب مشتری هستید بیشتر در مورد دستاوردهای کاری و کیفیت خدمات و محصولاتی که ارائه می‌دهید، بنویسید.

بنیامین خلیلی

بنیامین خلیلی

نویسنده از: 1400/06/30

دیدگاه خود را بنویسید

Retry Layer 1